Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas
date_range 2018. október 28.

Kárpáti Zoltán, Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas: Egy attribúció rövid története, kiállítási katalógus, Szépművészeti Múzeum, Budapest 2018. Magyar, 84 pp., 39 ills. ISBN978-615-5304-87-3

A számos rövid karriert befutott, Leonardo sajátkezű művének tartott szoborral szemben a budapesti Lovas több mint egy évszázada foglalkoztatja a téma szakértőit. Jóllehet Leonardo szobrászati oeuvre-jének teljes hiányában a kisbronz sajátkezűségével kapcsolatban nehéz állást foglalni, a kérdés élénk visszhangra talált: vajon a budapesti ló és lovasa mindössze Leonardo hatásáról tanúskodik, vagy a mester saját kezű alkotása?

2018 őszén a budapesti Lovast Leonardo és kortársai külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, itthon először látható remekműveinek társaságában mutatjuk be. Leonardo tíz rajza, valamint az általa inspirált Giovanni Francesco Rustici szobrai hűen idézik fel azt a reneszánszban megoldatlan problémát, amellyel Leonardo bő négy évtizeden át igyekezett megbirkózni: a szabadon álló, ágaskodó lovasszobor megalkotását. A budapesti kiállítás a Leonardo halálának ötszázadik évfordulóját kísérő nemzetközi megemlékezés-sorozat részeként kerül bemutatásra.

A kiállítást kísérő, gazdagon illusztrált katalógus a budapesti Lovas százéves történetét mutatja be. A kisbronz és Leonardo kapcsolatáról született legváltozatosabb elképzelések áttekintése nem csak a szobor szerzősége körül kialakult vita megértéséhez visz közelebb, de egyúttal a művészettörténeti módszereink korlátaira is felhívja a figyelmet.

Magyar és angol változatban is elérhető.


MEGVÁSÁROLOM